Sunday, February 15, 2015

SMISAO SVAKOG TRENUTKA

U četvrtak, 19. 02. 2015. u Udruženju književnika Srbije, Francuska 7, Beograd, održaće se tribina pod nazivom "Smisao svakog trenutka" čiji je gost Milica Cincar-Popović - o hermetizmu, alhemiji i Miličinom novom romanu "Kako  ugristi vampira". Razgovor će obogatiti Danica Ilič (flauta) i Gordana Petković (haiku) performansima na temu delova iz romana  i Nataša Stanič (astronomka i kjniževnica), snimcima svemiira i alhemijskih simbola.


Ovo je prva iz serije tribina "Iz iskre - reči", koje će autorke, književnice Gordana Petković, Tamara Lujak i Nataša Stanić, priređivati svakog meseca u Udruženju književnika Srbije, u nastojanju da povežu stvaraoce iz različitih oblasti umetnosti, i iz različitih zemalja, sa aktuelnom srpskom književnom scenom.


Roman "Kako ugisti vampira", mada samostalan, nastavlja priču o tragalaštvu započetu romanom "Mala knjiga o početku" koji je autorka objavila 2004. godine, tada pod imenom Milica Krković. Obe prče koje se u romanu prepliću, o Jeleni i o kometi, prožete su simbolima i citatima hrišćanskih, slobodnozidarskih i budističkih postulata, koji su stavljeni u usta onih koje obe junakinje sreću na svom putu, napredujući ka otkrivanju i izvršenju svog životnog zadatka, usput dobijajući i odgovor na pitanje "Zašto nam sudbina ne  dozvoljava da izvršimo sopstvenu sudbinu", koje obe junakinje postavljaju pred kraj "Male knjige o početku". Mada iznosi duhovno učenje, odnosno sintezu različitih duhovnih učenja i metafizički poled na svet, roman je, kao i "Mala knjiga o početku", pisan tako da se brzo i zanimanjem čita, kako zbog toga što čitalac lako prati obe junakinje u kojima često može da se prepozna, tako i zato što izneti uvidi nisu fikcija, već dolaze iz autorkinog iskustva. Po tome, kao i po lakoći izlaganja, roman "Kako ugristi vampira" može se uporediti  sa "Celestinskim proročanstvom" Džejmsa Redfilda.

Prethodni roman, "Mala knjiga o početku", doživeo je tri izdanja - dva na srpskom i jedno na engleskom jeziku.



No comments:

Post a Comment